Wat gaan we daarvoor doen?
-
Zichtbaarheid raad en betrokkenheid inwoners vergroten
In het coalitieakkoord 2018-2022 is nadrukkelijk ingegaan op de zichtbaarheid van de gemeenteraad en de ruimte die inwoners krijgen om zelf zaken te ontplooien. Maar ook bij besluiten die de raad neemt, is het belangrijk dat de meningen van inwoners -de voors- en tegens- duidelijk zijn en gewogen worden.
In september is gestart met een voorstelronde van de individuele raadsleden aan de inwoners van Berg en Dal. Deze ronde gaat door middel van publicaties in de Rozet en op sociale media. Ook daarna is het bedoeling raadsleden vaker de gelegenheid te geven zich te profileren op onderwerpen.
De betrokkenheid van inwoners krijgt vorm door samen met inwoners spelregels voor burgerparticipatie op te stellen.
Stand van zaken VoorjaarsnotaOp 18 februari is een tweede avond georganiseerd over participatie ‘hoe werken we met elkaar samen’. Hierbij waren inwoners, ambtenaren, raadsleden en ondernemers/maatschappelijk middenveld aanwezig. De uitkomsten van deze sessie verwerken we in een nieuwe nota participatie. Op de volgende vragen geven wij antwoorden:
- Hoe gaan we met inwoners om die een initiatief hebben en wat kunnen zij van ons verwachten?
- Hoe betrekken wij onze inwoners bij projecten waar het initiatief bij de gemeente ligt?
- Hoe werken we samen, hoe ziet het proces eruit en wat is ieders rol?
Met deze nota voldoen we aan de regels van de nieuwe omgevingswet. Deze wet verplicht gemeenten op papier te zetten hoe zij omgaan met participatie.
-
We verbeteren onze dienstverlening en blijven ons hiervoor inzetten.
Hiermee bedoelen we met name het verbeteren van de telefonische bereikbaarheid, het adequaat reageren op e-mails en een consequente ja, tenzij houding naar inwoners en ondernemers.
We gaan door met de ontwikkeling van het Contact Centrum Berg en Dal (CCB). In een goed ingericht CCB is alle informatie over activiteiten van de gemeente beschikbaar voor medewerkers van het CCB. Op deze manier kunnen we steeds beter invulling kunnen geven aan de ‘eerstelijns’ dienstverlening van de gemeente.
Om onze dienstverlening verder te verbeteren gaan we in 2020:
1. gratis reisdocumenten, rijbewijzen en gehandicaptenparkeerkaarten (GPK’s) aan huis bezorgen;
2. een dagdeel per maand een burgerzakensteunpunt organiseren in zowel Beek, Leuth, Millingen aan de Rijn en Ooij voor eenvoudige producten als paspoorten en rijbewijzen;
3. een nieuw gebruiksvriendelijker afsprakensysteem invoeren voor de balie burgerzaken.
Stand van zaken VoorjaarsnotaIn februari zijn wij gestart met de steunpunten voor Burgerzaken in Beek, Leuth, Millingen en Ooij. Ook zijn wij gestart met thuisbezorgen van documenten. De eerste reacties van inwoners zijn positief. Ze verwachten niet dat deze service gratis is. De eigen ervaringen zijn positief, maar het is wel wennen. Het nieuwe afsprakensysteem is inmiddels in gebruik genomen.
-
Regelmatig meten hoe de tevredenheid bij inwoners en bedrijven is over onze dienstverlening.
In 2020 houden we vinger aan de pols via de statistieken vanuit onze eigen systemen.
Zo houden we bijvoorbeeld via het Klant Contact Systeem onze telefonische bereikbaarheid in de gaten.
In 2020 gaan we door met het tevredenheidsonderzoek dat we in 2018 gestart zijn. Vervolgens sturen we bij waar dat nodig is. Zonodig maken we dan een plan van aanpak.
Stand van zaken VoorjaarsnotaDe telefonische bereikbaarheid van de gemeente via het nummer 14024 is goed. Wanneer inwoners nu langer dan 2 minuten in de wacht staan worden zij automatisch doorverbonden naar een extern callcenter. Dit om een snelle afhandeling van vragen te kunnen garanderen.
Het beeld uit de klantonderzoeken blijft positief. Onze inwoners beoordelen onze telefonische dienstverlening en dienstverlening aan de balie van burgerzaken als goed.